6 Kasım 2007 Salı

ALT ÜST BÖREĞİ



ERİŞTELİ MERCİMEK ÇORBASI


Malzemeler :

1 Bardak yeşil mercimek
1 Avuç erişte
1 Baş soğan
1 Yemek kaşığı biber salçası
Pul biber
Tuz
Sıvı yağ- tereyağı

Hazırlama:
Mercimekleri önceden ıslatıyoruz veya yıkayıp suda haşlıyoruz. Süzüp kenara alıyoruz.
Biraz sıvı yağ biraz tereyağı ile küçük küçük çentilmiş soğanları, biber salçamızı beraberce bir tencerede kavuruyoruz pul biberini ve tuzunu da katıp başka bir tencerede kaynar suya attığımız mercimek ve bir avuç erişteye bu kavurduğumuz soğanları ekleyerek 10-15 dakika pişiriyoruz.

TUZLU MALZEME İLE KOLAY KEK

Malzemeler:

1 Paket sade Kekun
1 Su bardağı su
1 Su bardağı sıvı yağ
1 Yumurta

Hazırlama:

Malzemeyi bir kapta yoğuruyoruz.
Hamuru ortadan ikiye bölüyoruz.
25x25 yağladığımız kare borcama hamurun yarısını yayıyoruz.

Arasına :

*Yarım kalıp böreklik beyaz peynir, 1 ince kıyılmış demet maydanoz
Yumurtanın sarısı beyazı ayırıyoruz, sarısı üste sürüleceği için ziyan olmasın diye beyazı peynirin içine katabilirsiniz. Peyniri eziyoruz.

* Börek içi gibi hazırladığımız kıyma harcı.

* Kıyma harcına katılmış haşlanmış patates.

* Benim düşünemediğim daha bir çok çeşit iç hazırlanabilir.

Hamurun diğer yarısınız da harcımızın üzerine tamamen kapatacak şekilde yerleştiriyoruz. Yumurta sarısını sürüp çörek otu ile de süsledikten sonra ısıtılmış fırında pişiriyoruz.


4 Kasım 2007 Pazar

ÇEŞNİLİ PİLAV

Malzemeler:

3 Su Bardağı pirinç
½ zeytinyağı ½ mısırözü yağı
1 Demet taze soğan
Kuru nane
Kuş üzümü
Dolmalık Fıstık
Dere Otu

Hazırlama:

3 bardak princi sıcak su ile biraz tuz atarak az bekletip yıkayıp süzüp kenara aldık.(Ben günlük kokusuz jasmin misafirlik bersani kullanıyorum, baldo ile de yaptığım oldu hepsinle yapılabilir.)
Yağımızı tenceremize döktük. Yine göz kararı oldu ama ilk yaptığımda ölçüsünü vereceğim. Taze soğanın yeşilleri daha fazla olacak şekilde (Beyaz kısmalarından yemek yanına yapacağınız salataya koymak üzere ayırabilirsiniz.) yağın içine doğruyoruz, fıstıkları de ekleyip az kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğümüz pirinci ekleyip pirinçler yağı çektiğini belli edene kadar (şeffaflaşıyor gibi oluyorlar) kavuruyoruz. Daha önceden yıkayıp ılık suda beklettiğimiz kuş üzümlerini ve az kuru naneyi ekleyip tenceremizin altını en kısık duruma getiriyoruz.

Şimdi burada pilavı yapmaya devam edebiliriz ya da tenceremizin altını ve kapağını kapatır, misafirimiz geldiğinde çok kısık ateşte hemen üzerine 1 parmak kalınlığında su çıkacak kadar su (SICAK) ekleyip pişirebiliriz.

İki durumda da dediğim gibi üzerine 1 parmak kalınlığında su çıkacak kadar su (SICAK) ekleyip çok kısık ateşte suyunu çekene kadar bırakıyoruz. Suyu çektikten sonra demlenmeye geçerken ince ince kestiğimiz dereotunu pilavın üzerine serpip demlenmeye bırakıyoruz. Servisten önce güzelce karıştırıyoruz.

PASTIRMALI SEBZELİ BÖREK

Tarif: Sema
Malzemeler:

4 Adet yufka
100 gr margarin
2 orta boy havuç
200 gr pastırma
2 bağ ıspanak veya
1 bağ pazı
1 Paket dil peyniri
Yumurta sarısı
Çörek otu

Hazırlama:

Masamızın üzerine yaydığımız yufkamıza eritip biraz da su eklediğimiz yağı bir kaşık yardımı ile yufkanın tamamına gelecek şekilde sürüyoruz. Üzerine ikinci yufkamızı serip aynı şekilde yağlıyoruz.

Bu yağladığımız ikinci yufkamızın üzerine pastırmamızı küçük küçük kopararak silme yayıyoruz. Üzerine aynı şekilde dil peynirlerini uzun uzun keserek yerleştirdikten sonra 3. yufkamızı seriyoruz ve üzerini aynı şekilde yağladıktan sonra yıkayıp küçük doğradığımız ıspanakları seriyoruz. Son olarak üzerine 4. yufkayı yayıp yağlayıp rendelediğimiz havuçları da yerleştirdikten sonra kalan yağı da üzerine döküp eğer kalan dil peyniri varsa onları da uzun uzu kesip ekledikten sonra, büyük bir rulo hakinde yufkamızı sarıyoruz.

Ortadan ikiye keserek 2 ayrı kocaman rulo börek elde etmiş oluyoruz. İsterseniz birini hemen folyo veya streç filmle kaplayıp daha ileriki günlerde pişirmek üzere saklayabilirsiniz. Pişireceğinizin üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ile süsleyerek 150 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirebilirsiniz.

KOLAY PATATES PÜRESİ


Malzemeler:

4 Büyük Patates
Tereyağı
Tuz
Süt

Hazırlama:

Patatesleri soyup 4 veya 6 ya bölerek düdüklü tencerede yarı süt yarı su içine koyarak 5–7 dakika pişirin…

Düdüklünüzü uygun biçimde açtıktan sonra, içine ağır ateşte tıkırdamaya devam ederken tereyağını, sütü, tuzunu ve biraz da karabiberini ekleyerek arzu ettiğiniz kıvamda el blendırı ile ezin.
Üzerine ince kıydığınız taze maydanoz veya dereotu ile et veya tavuk yanında servis yapabilirsiniz.


N U A R

Malzemeler:

1 Bütün NUAR
1 Büyük Domates
1 Büyük Soğan
1 Büyük Havuç
1 Büyük Patates
2 Yemek kaşığı tereyağı

(Ben yarısını sıvı yağ kullanıyorum)
8-10 tane karabiber
Tuz

Sos İçin:

2 Yemek kaşığı tereyağı (yarısını sıvı yağ)
1 Fincan un
Tuz
Karabiber

Hazırlama:

Yağı düdüklü tencerede eritiyoruz (diğer yarısı sıvı yağ) içine tane karabiberleri de katıyoruz, nuarı bütün halinde kızgın yağda alt üst ederek etrafı kızaracak şekilde çeviriyoruz. ( Nuar çok büyükse ortadan ikiye keseceksiniz… Ama ENİNE :) Kulakları çınlasın bir tanıdığımıza bu tarifi verirken aynı uyarıda bulunmuştum, o da tutup boyuna kesmişti. Düşünsenize pişmemiş bir eti boyuna kesmek… Aman Allah ne zordur.)
Nuarın altı üstü yanları kızardıktan sonra BÜTÜN halinde domatesi, soyulmuş soğanı, patatesı ve havucu ve de tuzu ekliyoruz. Suyunu da BOLCA koyup düdüklümüzü kapatıp ağır ateşte 1 saat pişiriyoruz.


Koyu bir
BEŞAMEL SOS hazırladıktan sonra etimizde pişti. Kapağını açtık içinden pişmiş domates, patates, havuç ve soğanı kepçe veya servis kaşığı yardımı ile alıp, sosumuzun içine atıp el blendırı ile karıştırıyoruz. Ya da bir süzgece alıp ezerek sosa katıyoruz.
Sonra sosumuza ağır ateşte etimizin içinde olduğu sudan yavaş yavaş ekleyerek (Ben çay fincanı ile alıp ekliyorum) koyu bir kıvam elde ediyoruz.

Servis:

Ben Nuarı suyunda bırakıyorum. Servis sırasında her kişiye kaç dilim vereceksem o kadar kesip üzerine sos döküyorum.
Ama bütün eti dilimleyip sosa katabilirsiniz. Ancak daha sonra ısıtmak zorunda kalırsanız etler lime lime oluyor güzel görünmüyor.
Kişiye göre bir adet belirleyip servis tabağına almak ve sosu üzerine dökmek veya etleri dilimli olarak ayrı sosu ayrı kapta masaya getirerek servis edilebilir.





KREMALI PATATES (FIRINDA)


Malzemeler:

4 Adet Patates
1 Paket Krema
2 Diş Sarımsak
Tuz
Kıyılmış maydanoz veya dereotu


Hazırlama:

Patatesleri soyup küçük küpler veya çok ince dilimler halinde keselim tuzlu suya koyalım.

(Dilimler kalın olursa çabuk pişmiyor. Dilimleme makineniz veya mutfak robotunuzda dilimleme bıçağı yoksa küçük küpler halinde kesilmesi daha uygun.)
Süzdükten sonra fırın kabına boşaltalım. Üzerine 2 diş ezilmiş sarımsağı, arzuya göre tuzu ve 1 paket kremanın tamamını ekleyelim. Hepsini karıştıralım ısıtılmış fırına verelim.
Servis sırasında çok küçük kıyılmış maydanoz veya dereotunu üzerine bolca serpebilirsiniz.


Et, tavuk ve balık yemeklerinin üçüne de yakışıyor.

3 Kasım 2007 Cumartesi

DÜĞÜN ÇORBASI TADINDA (ETLİ VEYA TAVUKLU)

Malzemeler:

1 Çorba kaşığı tereyağı
½ Çorba kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı un
Tavuk Suyu (Et Suyu)
Didiklenmiş Tavuk Göğüs Eti ( Kuzu eti)
Tuz
Karabiber

Hazırlama:

Tereyağını ve sıvı yağı eritip, ağır ateşte yavaş yavaş başemel sos yapar gibi unu yağa katıp biraz pişirelim. Ilık tavuk suyunu (et suyunu) ağır ağır ekleyelim. Ben tavuk veya et suyunu bir fincan kadar ekledikten sonra mutlaka una yediriyorum daha sonra bir fincan daha, bir fincan daha aynı şekilde devam ediyorum. Hiç topaklanma olmuyor. Koyu kıvama gelince tuzunu ve az kara birerini ekleyelim. Daha önceden didiklediğimiz etlerimizi katarak, kapağını kapatalım. Eğer hemen servis yapmıyorsanız çorbanız bir müddet sonra koyulaşacaktır. İnceltmek için ısıtırken ılık et suyu eğer et suyu kalmamışsa içme suyu katabilirsiniz.

Üzerine :

Biraz un, su, yağ ve tuz ile portakal kadar bir hamur yapın işaret parmağınız kalınlığında şeritler yapın ve işaret parmağınız uzunluğunda kesin yağda kızartıp bir kenara alın.
Tereyağını eritin içine biraz da sıvı yağ katın, 1 tatlı kaşığı salçayı ekleyerek yağa yedirin en son kırmızı pul biber ekleyerek cızırdamaya başlayınca ateşten alın.Çorbanın üzerine küçük hamur kıtırları üzerine de biberli yağınızı gezdirerek servis yapın...

2 Kasım 2007 Cuma

KIYMALI (ETLİ) KABAK ve BİBER DOLMA


Malzemeler :

6 Adet orta boy biber
3 Adet büyük boy kabak
½ kilo kıyma
1 Fincan pirinç
2 çorba kaşığı biber salçası
1 küçük diş sarımsak
1 orta boy soğan
Tuz
Kuru Nane
Bir avuç kıyılmış dereotu
Sıvı yağ

Hazırlama:

Biberlerimizi yıkayıp ayıklayalım, kabaklarımız taze ise üst kabuklarını soymadan ortadan ikiye keserek içlerini oyalım, yıkayalım. Soğanımızı yemeklik olarak küçük küçük keselim kıymayı, pirinci, 1 kaşık biber salçasını, kuru naneyi, sarımsağı, dereotunu, tuzunu, bir çorba kaşığı kadar sıvı yağ ve aynı miktar su ekleyelim ve bir güzel yoğuralım.
Tenceremize ( Düdüklü) sıvı yağımızı arzu ettiğimiz miktarda dökelim, 1 çorba kaşığı biber salçamızı yağda dağıtalım. Harcımızı biberlerimizin ve kabaklarımızın içine dolduralım ve dik olarak tencereye dizelim. Suyunu ekleyelim harlı ateşte buhar çıkınca en kısık ateşe düşürdükten sonra 5 dakika pişirip kapatalım. Buharının kendi halinde çıkmasını bekleyelim…

1 Kasım 2007 Perşembe

BEŞAMEL SOS




1 Yemek kaşığı tereyağı
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
2 çorba kaşığı veya daha fazla un sosun arzu edilen kıvamına göre
2 su bardağı süt (sosun kıvamına göre)
Tuz
Çok az karabiber
Sıvı yağın ile beraber tere yağımızı eritiyoruz
(Beşamel içine sıvı yağ eklenince hiç top olmuyor.)
Unu ekleyip sararmaya başlayana kadar hızlı hızlı çeviriyoruz. Unun miktarı sosumuzun miktarını ve yoğunluğunu da belirliyor.
İlk yaptığınızda fazla olmasında bir zarar yok az olmasından iyidir.
Tuzunu ve az karabiberini ekliyoruz ve yavaş yavaş karıştırarak sütümüzü katıyoruz.
Süt sosun sulu veya koyu bir sos olmasını sağlayacağından arzunuza bağlı olarak bu karşıma katabilirsiniz. Az süt koyu bir kıvam çok süt sulu bir kıvam alır.