15 Kasım 2010 Pazartesi

A Ş U R E

MALZEMELER:

3 su bardağı aşurelik buğday
½ su bardağı pirinç
½ su bardağı fasulye
½ su bardağı nohut
5-6 su bardağı şeker
20 su bardağı su
¼ su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
3-4 dilim portakal kabuğu (küçük
kesilmiş)
1 kahve fincanı gül suyu

SÜSLEME :

Tarçın, kavrulmuş susam, bıçakla iri kesilmiş ceviz, badem, fındık küçük bölünmüş kuru kayısı, kuş üzümü, nar, fıstık, kuru incir. (Arzuya göre çeşitler çoğaltılabilir.)

HAZIRLAMA :

Akşamdan buğdayı, nohudu, fasulyeyi yıkayıp ayrı ayrı kaplarda ıslatıyoruz.

Bir büyüğümden öğrendiğim ipucunu da arkadaşımın tarifine ekliyorum; aşure pişirilecek tencerenin ocağa koyulmadan önce temiz olsa bile telle ovulması gerektiğiydi. Eskiden annem bana kalaylı tencereleri vim vardı o zaman vimle, alüminyum tencereleri arap sabunu ile ovdururdu. Güzelim kalaylı bakır tencereler hep heba oldu gitti. Keşke şimdi olsaydı onda pişirilseydi.

Buğdayı, pirinci, ince kıyılmış portakal kabuklarını beraberce tenceremize koyup başlıyoruz.
Ben 20 bardak suyu yavaş yavaş ekliyorum ve de sıcak su kullanıyorum. Nohudu ve fasulyeyi de ayrı bir tencerede iyice haşladıktan sonra buğdayın içine ekliyoruz. Ve bir müddet beraberce kaynatıyoruz.
Buğday yumuşayınca şeker + yıkanmış üzüm ateşten almadan 5-7 dk önce gülsuyu ilave ediyoruz. Vanilya da ilave edenler var ama bence hiç gerek yok. Kaynayan malzemeye incir, kayısı koymuyorum çünkü rengini bozuyor. Üzerine süs için eklenmesi daha doğru.
Afiyet olsun...


Ocak 2007 Tarif: Selva