26 Aralık 2009 Cumartesi

FIRINDA KUZU KOL (PATATESLİ) - BADEMLİ PİLAV


Malzemeler:

1 süt kuzusu kol
(yağları az temizlenip kemikli 4-5 parçaya ayrılacak)
Kişi başına 1 tane gelecek kadar büyük patates
1 büyük baş soğan
3-4 diş sarımsak
Kekik
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Zeytinyağı
½ limon suyu


Hazırlama:

Etleri 1 gece veya 3-4 saat önceden zeytinyağı, kekik halka kesilmiş soğan, sarımsak, karabiber biraz da tuz ile harmanlayarak bekletelim.

Bu karışımı düdüklü tencereyi kızdırıp içine alalım, etler hafif kızarana kadar tahta bir kaşıkla sık sık döndürelim. Bolca su ekleyip tencerenin buharı çıktıktan yarım saat sonra altını kapatalım.

Serviste kullanacağımız fırın kabınıza et suyumuzdan bolca bir miktar dökelim.
Bir kâseye de kekik, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu ekleyip iyice çırpalım. Soyup 4 de böldüğümüz patatesleri, yemek servisine 1,5 – 2 saat kala bu karışıma batırıp kekiklerin de patateslerin üzerinde kalmasına dikkat ederek, serviste kullanacağımız, içine et suyu koyduğumuz fırın kabınıza yuvarlak tarafları yukarda kalacak şekilde dizelim ve 175 dereceye ayarladığımız fırınımıza verelim. Pişerken patatesler suyu çektikçe (bir hayli su çekiyorlar) etin piştiği sudan alarak fırın kabının kenarından ekleyelim.
Etleri bir maşa yardımı ile suyundan çıkarlım. Üzerine suyundan gezdirelim ki etler kurumasın.
Patatesler pişmeye yüz tutunca yaklaşık 45 -50 dk sonra fırın kabındaki patatesleri kenara doğru itip ortaya etlerimizi yerleştirip tekrar fırına sürelim ve pişirme işlemine devam edelim. Bu arada çeken suyu takip etmeyi ve su eklemeyi unutmayalım. Eğer etler fazla pişmişse sadece etlerin üzerini folyo ile kapatabilirsiniz.
BADEMLİ PİLAV:
Sade Pilav yapıp tereyağında kavurduğumuz bademleri üzerine ekleyip servis ediyoruz.

Hiç yorum yok: