22 Ocak 2008 Salı

PİRİNÇ PİLAVI (TAVUKLU)


Tavuk butlarını,
1 Baş soğan
1 Tutam biberiye otu ile
Yeteri kadar su ilave ederek haşlayalım
Suyun içinden tavukları alıp ayrı bir kaba dizelim.
Kalan suyu süzerek tavuk suyumuzu elde edelim.


Pilav :

2 Su bardağı baldo prinç
2 Su bardağı tavuk suyu
2-3 çay kaşığı tuz
2-3 damla limon
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı sıvı yağ

Pirinçleri ayıkla, ılıktan biraz sıcak suda soğuyuncaya kadar beklet. Duru suyu çıkıncaya kadar yıka süzdür.

Tereyağını ve sıvı yağı tencerende kızdır tuzunu at pirincini at yağda 2-3 dakika çevir. 2 Damla limonu at karıştır. Suyunu ekle kaynamaya başlar başlamaz ağır ateşe geç. Suyunu çekip göz göz olunca altını kapa. Demlenmeye bırak.
Servis tabağına pilavı al üzerine tavukları yerleştir. Sofraya buyur et.

Eskiden pilav, şöyle pişirilirmiş. Ben de bugün annemden öğrendim annesi yaparmış çok şaşırdım ilk defa duydum. Tavuk haşlanan tencerede tavuklar alındıktan sonra 2 bardak su bırakılırmış su kaynayınca içine ayıklanmış yıkanmış pirinçler atılır, tekrar kaynamaya başlayınca altı kısılır göz göz olunca tereyağı tavada kızdırılır (hatta biraz sarartılarak) üzerine dökülür. Kapağı kapatılarak çok kısık ateşte 10-15 dakika demlendirildikten sonra servis edilirmiş. Ve de pilavın rengi sarı olurmuş. Bir gün deneyeceğim bakalım.

Hiç yorum yok: