31 Ağustos 2008 Pazar

DİLE


HERKESE HAYIRLI RAMAZANLAR...

Malzemeler:

Et suyu veya su
2 çorba kaşığı şehriye veya
Hazır mantı veya evde açılmış mantıdan ayrılmış yarım kilo mantı
1 su bardağı yoğurt
1 Yemek kaşığı un
1 adet yumurta
7-8 adet pazı yaprağı
Tereyağı
3 diş sarımsak


Hazırlama :

Tencerede etsuyu veya suyu kaynatıp, 2 çorba kaşığı şehriyeyi veya mantıyı haşlıyoruz. Tencereyi ocaktan alıp bir kenarda bekletelim.El karıştırıcısında 1 yemek kaşığı unu ve yumurtayı karıştıralım. Üzerine 1 su bardağı yoğurdu ekleyip, tekrar karıştıralım, tenceremizdeki sudan da bir çay bardağı kadar ilave edip, tekrar karıştıralım. Bu karışımı şehriyeli tencereye alalım.Üzerine dövülmüş sarımsakları da ilave edip ocağa koyalım. Sürekli karıştırarak çorbamızın üzeri göz göz olana dek ağır ateşte pişirelim. İncecik doğranmış pazı yapraklarını ve çorbamızın tuzunu ekleyip ocağı kapatalım biraz dinlendirelim.
Teteyağını eritelim çok az biber salçası ile renklendirelim. Çorbanın üzerine gezdirelim ve servis yapalım.Mantı ile çok daha lezzetli olduğunu söylemeye gerek yok sanırım.

30 Ağustos 2008 Cumartesi

MUFFIN ' CİKLER




... cikler oldular gerçekten. Tarifi Pastacı ' dan denedim. İlâki içinde yoğurt olacaktı ve bana en uygun tarifti.

Ancak bugün 'evden dışarı adım atmama' ruh hali içinde olduğum için ölçülerde eksik olan malzemelere göre göre biraz oynama yaptım. Bir de zencefil eklemedim tarçına bile burun kıvırdılar evde. Ama çok lezetti oldular eminim zencefil de olsa güzel olacaktır.

22 Ağustos 2008 Cuma

KARPUZ SUYU



Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri şüphesiz karpuz yemektir.
Ancak karpuzlar ne kadar kocaman. Kes kes, ye ye bitmiyor, durunca da bozuluyor. Bu tarifle karpuzu bir çırpıda bitireceksiniz :)))


Blendırınızın içine çekirdekleri temizlenmiş karpuzlarınızı ve 3-4 adet buzu atıp buzlar ufalanıncaya kadar çalıştırın. Bardaklarınıza boşaltıp soğuk soğuk için.

(Naneler soluk çıkmış çünkü kurumaya bırakılmılşlardı.)



20 Ağustos 2008 Çarşamba

MAŞ FASULYESİ SALATASI



Malzemeler:

1,5 su bardağı kuru maş fasulyesi
Sızma zeytinyağı
Limonun suyu
Nar ekşisi
2 diş sarımsak
1 orta boy kırmızı soğan
İnce kıyılmış maydanoz
İnce kıyılmış nane
Kıyılmış dereotu
İri çekilmiş ceviz
Mısır
Pul biber
Sumak
Tuz


Hazırlama:

Fasulyeleri birkaç su yıkayın. Kaynayan su dolu tencereye maş fasulyelerini ilave edin (su üzerine 1-2 parmak çıksın). Fasulyeler dağılmadan yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzen kenara alın. Fasulyeler kaynarken. Blendırda biraz zeytinyağı, limon suyu, kırmızı soğan, sarımsak, nar ekşisini, maydanoz, nane ve dereotunu ufaltın kapağını açın içine arzu ettiğiniz kadar cevizi ekleyin (Ben 10-12 adet koydum) 1-2 tur daha döndürün cevizler iri kalsın böylece salata sosunuzun bir kısmını hazırlamış olacaksınız. Bu sosu derince bir kaba aldığınız süzülmüş sıcak maş fasulyelerinin üzerine döküp bir miktar tuz da ekleyip fasulyeleri ezmeyecek bir kaşıkla karıştırıp streç filmle kapatıp buzdolabınıza kaldırın.

Servis sırasında içine sumak ve mısırları üzerine de kırmızı biberi, tadına bakarak yağı veya ekşisi az gelmiş ise limon suyu veya nar ekşisi ilave edebilirsiniz.

Bu salataya arzuya göre birçok lezzet katılabilir. Afiyet olsun…






Maş fasulyesi Neye Benziyor?

14 Ağustos 2008 Perşembe

FIRINDA PATLICAN BAYILDI

Kaynak: Sahrap Soysal


Malzelemeler:
6 adet ince uzun patlıcan
1 adet limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
4 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı tozşeker
10 diş sarımsak
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz, karabiber
(Tarife ek olanlar kırmızı ile yazılmıştır)

Hazırlama:
Patlıcanları çizgili soyup ikiye bölün. İçlerini oyup, yıkayın. Limonlu ve tuzlu suda 5-7 dakika kadar haşladıktan sonra ateşten alın süzün.
Diğer taraftan, soğanları yarım ay şeklinde incecik doğrayın. Zeytinyağını tencereye aktarıp soğanları zeytinyağında karıştırarak 5 dakika, iyice sararıncaya kadar kavurun. Üzerine tozşeker, incecik kıyılmış sarımsak, karabiber ve rendelenmiş domatesi ilave edip, 5-10 dakika daha karıştırarak pişirin. Ocaktan almadan içine kıyılmış yarım demete yakın maydanoz ekleyin. Hazırladığınız iç malzemeleri ılık hale gelince patlıcanları bu harçla doldurun. Patlıcanları ağızları yukarı bakacak şekilde ve 2-3 diş sarımsağı bütün olarak fırın kabına yerleştirin, 1 su bardağı kadar sıcak su ve sataya gezdirir gibi zeytinyağı ilave edip 175 derece alt-üst konuma ayarlı ve 10 dakika önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Ilık hale gelmesini bekleyip dereotuyla süsleyerek servise sunun.

8 Ağustos 2008 Cuma

FIRINDA PATATES


Benim gibi evde kızartma yapmaktan mümkün olduğunca kaçınanlar (Hatta hiç yapmamak için elinden geleni ardına koymayanlar) için kızartılmış patates tadında hatta bence daha da güzel bir tamamlayıcı...

Malzelemer:

6 adet orta boy patates (2 kişi için)
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı biberiye
1 çay kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
4-5 damla limon suyu
Zeytinyağı
Tuz

Uygulama:

Patatesler soyulup elma gibi dilimlenir.
Sarımsak soyulur ve uzunlamasına dörde bölünür
Üzerine diğer malzemeler kekik, biberiye, fesleğen, pul biber tuz ve zeytinyağı eklenip karıştırılır.
Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
İçine katılan otlar ve baharatlar kişilerin damak tatlarına göre azaltılıp çoğaltılabilir.